Media against violent extremism

AMI research studies in the field of media coverage of terrorism and extremism concluded that media in general is responsible for neglecting the phenomena, for addressing it in a shallow and superficial manner, and for not investigating it, even though it has not been entirely invisible. New media has offered an ideal platform to adopt and spread hate extremist discourse because of its decentralized, anonymous and interactive structure. AMI registered that the online environment in the Albanian language features from time to time a discourse that legitimizes, glorifies and promotes extreme violence. Simplification and sensationalism in reporting violent terrorism and extremism are also issues to be addressed.

In these circumstances, as part of the project “Improving media professionals’ capacities in countering violent extremism in Albania” AMI has planned the organization of a series of training courses on improving coverage of issues related to violent extremism, engaging also journalists to further explore such topics and improve their coverage. Below are the links to the publications of such articles by participating journalists.

This project is supported by the Small Grants Program of the Embassy of the United States of America. The opinions and findings of these articles are the sole responsibility of the authors.

US embassy logo.jpg

Rreziku i radikalizimit në Shqipëri, katër zonat e kuqe dhe strategjia e përballjes, nga Emrijon Senja

Radikalizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm, sfida të së ardhmes, nga Miranda Duka

Shqipëria përballë ekstremizmit dhe raportimi mediatik i tij, nga Julian Hoxhaj

Elementi paragjykues “gender” në rastet e ekstremizmit të dhunshëm nga Elion Kollçaku

“Një re në horizontin e luftës kundër terrorizmit” nga Adriatik Doci

Raportimi i terrorizmit në media, nga informim rrezikon të kthehet në nxitës të dhunës, nga Anxhela Ruçi

Terrorizmi, sa shumë dëgjojmë dhe sa pak dimë, nga Inva Hasanaliaj

Ja çfarë po bëhet për të parandaluar ekstremizmin dhe radikalizmin në Shqipëri, nga Sirma Molla

Terror nga “alarmet e bombave” apo nga “titujt e lajmeve”, nga Jurgen Bame

Nga krijimi i ISIS tek rënia e “Kalifatit”, a është vdekja e Al Baghdadit fundi i terrorismit në botë? nga Gertjan Kosovari

Sfida e medias përballë fuqizimit të ekstremizmit fetar, nga Bardhi Quku

“Islami nuk është terrorizëm”, tre myslimanë tregojnë paragjykimet që hasen në shoqërinë shqiptare nga Alma Janka

Ekstremizmi fetar dhe gjuha e urrejtjes në media, nga Laert Miraku